Virtual Private Servers

Wat is dat eigenlijk, een Virtual Private Server?

Een virtual private server (VPS) is een technologie waarbij een fysieke server in meerdere kleinere (virtuele) servers wordt opgesplitst.

 

Iedere VPS krijgt een eigen portie resources toegewezen, welke (over het algemeen) gegarandeerd beschikbaar zijn voor de VPS. Als voorbeeld kan de fysieke server 8GB ram hebben, waarvan 256mb gegarandeerd voor elke VPS beschikbaar is.

Elke VPS heeft zijn eigen RAM, eigen diskruimte, eigen processen, eigen operating system, eigen serverload en zelfs een eigen filesystem. Met andere woorden: elke VPS is geheel onafhankelijk en dus “Private”.

Binnen een VPS is het dus vrijwel onmerkbaar dat het een VPS betreft en geen dedicated server. Vrijwel, want hoewel een VPS volledig gescheiden is van de overige VPS’en op dezelfde fysieke machine kan het in extreme gevallen voorkomen dat het host-systeem zo erg overbeladen raakt door bijvoorbeeld een DDOS (denial of service attack) op een van de VPS’en dat de andere VPS’s op dezelfde server daar ook last van hebben.

Dat is natuurlijk ook niet raar, want een grote DDoS kan zelfs hele netwerken platleggen. Maar onder normale omstandigheden zijn VPS’s onafhankelijk. Als 1 VPS op de server een hoge load heeft, dan heeft alleen die VPS zelf daar last van, en andere VPS’s niet.

Voor iedereen die nog moeite heeft om te begrijpen wat een VPS precies is, hebben we een mooi voorbeeld:

Je kunt een VPS zien als een appartement in een appartementencomplex. Het complex heeft 1 dak, met daaronder meerdere appartementen. Ieder appartement heeft zijn eigen keuken, woonkamer, enz en kan dus geheel zelfstandig functioneren, onafhankelijk van andere appartementen. Echter gaat iedereen naar binnen en buiten door dezelfde deur van het appartementen complex (VPS: al het verkeer gaat naar binnen en buiten door dezelfde netwerk poort). Er zijn nog talloze andere overeenkomsten te noemen met dit voorbeeld, die kun je er vast zelf wel bij bedenken.

Bestellen

Hostinglines beschouwt VPS diensten als maatwerk oplossingen. Neem voor een vrijblijvende offerte contact met onze InfoDesk op.

Home Producten Virtual Private Servers
credit
© HostingLines